Te pregătești pentru naștere și pentru alăptare.
- Îți cumperi pernă de alăptare.
- Cărți.
- Pompă de sân.
- Sutien de alăptare
- Tricouri, bluze, pijamale de alăptare.
- Cremă pentru ragade.
(lista continuă)
Dar nu te-ai gândit că ai putea avea nevoie și de un curs de alăptare.
”Mama mea a alăptat fără probleme și nu a mers la niciun curs de alăptare”, ”bunicile noastre alăptau fără să le învețe nimeni”, ”alăptarea nu se învață, o faci în mod natural când îți iei bebelușul în brațe”. Cred că ai auzit de multe ori lucrurile astea sau poate le-ai gândit chiar tu.
Și, totuși, dacă lucrurile merg de la sine de ce oare România are una dintre cele mai mici rate de alăptare?
Răspunsul este foarte simplu: lipsa de informare! Iar informarea se face ÎNAINTE de naștere .
Iată patru motive pentru care ai nevoie de un curs de alăptare înainte de a naște:
1. Alăptarea se învață
Este adevărat că este metoda ancestrală și naturală de hrănire a bebelușilor. Ei se nasc cu un set de instincte și reflexe care îi ajută să se hrănească însă pentru mamă alăptarea este un proces ce se învață.
Te-ai gândit că naști, îți iei puiul în brațe, îl pui la sân și totul vine de la sine? Uneori se întâmplă și așa dar, de cele mai multe ori, primii pași în alăptare sunt dificili și pentru tine, și pentru bebe. Este nevoie de răbdare și de timp până o să simți că vine de la sine. Iar până acolo ai nevoie de informații corecte și de puncte de reper realiste.
2. Informații eronate despre alăptare sunt peste tot
Te bazezi că primești ajutor în alăptare în maternitate. Sau de la medicul tău de familie. Sau de la prietena ta care a născut anul trecut. Sau te gândești că citești tot ce poți despre subiect și o să te descurci.
Însă informațiile sunt contradictorii. Din maternitate pleci cu o listă lungă de alimente interzise în alăptare. Medicul de familie îți spune că nu este cazul să ții dietă dar că sunt interzise cafeaua, alcoolul și tutunul. Din articole de pe internet afli că nu ai voie să iei medicamente sau că nu poți primi anestezie la stomatolog dacă alăptezi. Sau că nu poți să te tatuezi și nici să îți vopsești părul.
Dar în facultățile de medicină nu se învață despre alăptare iar informațiile pe care le găsești pe internet nu sunt întotdeauna corecte. Un consultant în alăptare sau un educator prenatal sunt, de multe ori, mai informați și mai la curent cu tot ce înseamnă ultimele cercetări în legătură cu acest subiect. Iar un curs de alăptare te poate scuti de zeci și sute de ore de căutări pentru că primești toate informațiile de-a gata.
3. Un curs prenatal îți dă încredere în tine
Sarcina, nașterea, schimbările care vin după venirea bebelușului pot să fie înfricoșătoare pentru multe cupluri. Este normal să fie așa.
Dar dacă te informezi temeinic înainte de naștere vei ști ce urmează, cum ți se schimbă corpul, emoțiile, cum este experiența nașterii și apoi și cum răspunzi nevoilor bebelușului exact așa cum are el nevoie.
Tot informarea este și cheia în alăptare. Vei ști dinainte ce urmează și vei avea așteptări realiste cu privire la tot procesul. Asta îți va da încredere în tine și exact sentimentul ăsta de încredere asigură cea mai mare rată de succes în alăptare.
4. Înțelegi nevoile bebelușului
Bebelușul este mai mult decât un sistem digestiv în căutare de hrană . Da, știi deja asta dar există presiunea asta de a hrăni imediat bebelușul care plânge (”sigur îi e foame”, ”poate nu am lapte destul”, ”poate nu se hrănește suficient”).
Dar bebelușul este mai mult decât o ființă veșnic înfometată iar la un curs prenatal poți să înveți să-i descifrezi limbajul.
Dacă îți dorești să alăptezi și vrei cele mai bune informații și acces la experiență directă, pune pe lista de priorități participarea la un curs de alăptare. Să te informezi temeinic înainte de naștere este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru tine și bebelușul tău.