Untitled design - 1

CONFERINȚA PRE & POSTNATALĂ

(13 - 19 martie, online)

Ideea acestei conferințe s-a născut din dorința de a face cunoscută în România educația prenatală Lamaze și importanța educației prenatale. 

Ne-am dorit să facem cât mai cunoscută și meseria de doula, care este rolul ei la naștere & după naștere și cu ce poate fi de ajutor viitoarelor familii. 

Această intenție este susținută de faptul că suntem deja într-un număr destul de mare în România. 

Grupul nostru de doula și educatori prenatali s-a mărit de la an la an. 

În cei trei ani de când susținem această conferință ni s-au adăugat din ce în ce mai multe colege dornice să contribuie la acest ”advocacy”, de a face cunoscute aceste meserii și importanța lor în contextul actual al nașterilor de la noi din țară.

Promovăm și susținem nașterea naturală, alături de partener sau/și doula însă suntem alături de orice părinte care ne solicită ajutorul, indiferent de cum urmează sa nască.

Susținem și promovăm contactul piele-pe-piele al mamei și bebelușului după naștere, ora magică, alăptarea și purtatul sănătos al bebelușilor (babywearing).

Temele abordate

Taine și realități în evoluția sarcinii

Rolul hormonilor în procesul nașterii – cum te ajută corpul să-ți aduci bebelușul pe lume

Mișcarea în timpul nașterii și după naștere/ post-partum

Intervențiile medicale in contextul nașterii

Planul de nastere și cel post-partum

Oare nasc, cum îmi dau seama că a venit momentul? Etapele travaliului și cum procedez.

Probleme și solutii în alăptare

Depresia postpartum a mamei, dar și a tatălui

De ajutor in alăptare! Alăptarea nu înseamnă doar hrană pentru bebelușul tău

 Dragă mamă, ai grijă și de tine! – idei practice pentru mame

Babywearing și atașamentul postnatal 

Îngrijirea nou născutului 

„Ora Magică – skin to skin ” – beneficii pentru mamș si copil

Cum ajutăm bebelușul în caz de colici

Programul conferinței

13 martie, 18:00 - 20:00

Codruța Brustur

Educator prenatal, doula, consilier în alăptare, educator Montessori (0-3 ani) acreditat AMI, trainer de parenting

Mă puteți găsi pe: 

Facebook

website 

– telefon: +40743186853

– email: codruta.brustur@gmail.com

Oare nasc? Cum îmi dau seama că a venit momentul? Etapele travaliului și cum procedez?

 

În cei 11 ani de când lucrez ca și specialist în zona pre și post partum, cea mai frecventă întrebare pe care o primesc din partea viitorilor părinți este: „Oare nasc, cum îmi dau seama că a venit momentul?”

De obicei această întrebare este însoțită de emoții și nerăbdare și alteori chiar de frică sau anxietate.

Tu știi care este momentul și când ar trebui să te îndrepți spre spital?

Vrei să scapi de grija că ai putea să nu ajungi în timp util la spital?

Hai alături de mine în 13 Martie începând cu ora 18:00 să afli răspuns la toate întrebările tale legate de debutul travaliului, etapele sale și cum le poți gestiona

Fii atentă la cele 3 semne ale declanșării travaliului:

  • Bloody show (sângerare mucoasă)
  • Contracții regulate care cresc în lungime și intensitate și a căror interval scade
  • Ruperea membranelor.

Ina Lupu

Mamă de 3 minuni, educator perinatal certificat internațional Lamaze (LCCE), doula la naștere & doula post-partum, consilier în alăptare, terapeut Theta Healing.

Dragă mamă, ai grijă și de tine! – idei practice pentru mame

După ce se nasc copiii, ei devin prioritatea noastră iar noi, mamele, aproape că nici nu mai contăm pentru noi.

Doar că, dacă mama nu este bine, nici copilul/copiii nu poate/pot fi bine, nici partenerul.

Mi-a luat ani buni să ajung la această concluzie pe propria piele, fiindu-mi greu și ajungând în burnout.

Dar lucrurile pot sta și altfel!

Poți să îți faci și puțin timp pentru tine încă de la început sau oricând pe parcursul creșterii copilului.

Nu ai nevoie de zile, nici măcar de ore, nici de condiții speciale sau mulți bani.

Îți propun să descoperim împreună câteva soluții simple, practice, ușor de aplicat prin care să ai grijă și de tine astfel încât toată familia să fie bine!

14 martie, 18:00 - 20:00

Olga Văduva

Sunt Olga Văduva, mamă a 3 copii, trecută prin trei nașteri foarte diferite printre care și o cezariană.

Sunt fiziokinetoterapeut la bază, educator prenatal Lamaze și doula la naștere.

Rolul hormonilor în procesul nașterii – cum te ajută corpul să-ți aduci bebelușul pe lume

La conferința din martie îți voi povesti despre:

  • cum poți să ai un travaliu mai ușor
  • cum să gestionezi durerea
  • cum îți poți asculta corpul astfel încât nașterea bebelușului tău să fie o experiență care te va împlini și îți va crea cele mai frumoase amintiri.

Vei afla despre cocktail-ul de hormoni care îți dictează stările emoționale din travaliu și naștere.

Aflând informații documentate pe baza studiilor științifice, vei fi pregătită să iei decizii informate pentru a avea un travaliu și o naștere așa cum îți dorești.

Îti va crește încrederea înțelegând rolul hormonilor în naștere. Știind la ce să te aștepți vei simți că experiența nașterii tale este în controlul tău. 

Toate acestea te vor face să vezi nașterea cu alți ochi, vei deveni conștientă de puterea corpului tău și îți vei spulbera teama legată de durerea din travaliu.

Alina Bârcă

Mamă de trei copii, educator Spinning Babies, educator Microbirth, doula la naștere & postpartum, instructor de masajul bebelușului, consilier în lactație și asistentă medicală

Cum ajutăm bebelușul în caz de colici

Oboseala, nesomnul și plânsul bebelușului pun multă presiune pe întreaga familie la început de drum. Iar una dintre cele mai mari frici ale unui proaspăt părinte este aceea de colici.

Plânsul excesiv, burtica și pumnii strânși, iritabilitatea, agitația, refuzul hranei sunt câteva simptome frecvent asociate cu aceste colici. 

Deși se scrie și se vorbește mult despre colici, totuși se știe foarte puțin despre motivul pentru care apar și mai ales despre metodele prin care îl putem ajuta pe bebeluș atunci când are colici. 

Vom vorbi despre soluțiile pe care le avem la dispoziție pentru a oferi confort și alinare bebelușului atunci când are dureri de burtică. 

15 martie, 18:00 - 20:00

Roxana Heghiș

Educator prenatal certificat Lamaze, doula la naștere, formator

 

 

Taine și realități în evoluția sarcinii

Te aștept în martie să discutăm despre taine și realități in evoluția sarcinii.
 

Pe lângă informații despre dezvoltarea fiziologică a fătului și modificările corpului femeii gravide, vom discuta despre mituri vs realități, legături și taine, emoții și trăiri.

Pe scurt: despre epopeea sarcinii!

Ionela Stoica

Educator prenatal certificat Lamaze, psiholog clinician, psihoterapeut integrativ în formare, asistent medical generalist

 

Depresia postpartum a mamei, dar și a tatălui 

Am ales în fiecare an să vorbesc despre partea neplăcută a maternității/paternității fiindcă i-am văzut și simțit fața și nu e una frumoasă. 

Știu că nu sunt singura care a trecut prin asta însă, eu fac parte din categoria oamenilor care au vorbit despre asta și care au cerut ajutor.

Totodată știu că sunt persoane care aleg să nu vorbească despre depresie din teama de judecata celorlalți, de a nu fi considerat(ă) un părinte rău, care “se plânge doar dintr-atât” sau “pe vremea mea…”…

Mamele sunt eroine și ele trebuie să facă totul bine, iar tații sunt bărbați și nu au voie să se plângă că, doar sunt bărbați…

Acestea sunt doar etichete puse de societate, realitatea este că avem voie să ne plângem, să ne simțim epuizați, inutili, să simțim că ne fuge lumea de sub picioare și foarte important este ca atunci când simțim toate acestea, SĂ VORBIM DESPRE ELE ȘI SĂ CEREM AJUTOR!.

Tema pe care o voi prezenta, va descrie depresia, cum se manifestă, cum s-o recunoaștem și cum să cerem ajutor!

16 martie, 18:00 - 20:00

Dana Holman

Trăiesc in Iasi, am 42 de ani și sunt mamă in primul rând, apoi psiholog, psihoterapeut, educator prenatal Lamaze și doula la naștere.

Intervențiile medicale in contextul nașterii

Voi vorbi despre intervențiile medicale de rutină (MFEC, RAM, administrarea de prostaglandine, manevrele Valsalva, Kristeller, epiziotomia, clisma, restricționarea alimentelor și băuturilor, IV), dar si despre alte intervenții medicale importante cum ar fi epidurala și cezariana.

Vom înțelege la fiecare în ce constă intervenția, indicații și contraindicații, riscuri și beneficii și vom discuta despre un ghid pentru decizii informate, care mie mi-a devenit de nelipsit ulterior, atunci când am avut nevoie de servicii medicale pentru mine sau familia mea.

De asemenea, voi atinge în discuție și unele consecințe negative importante ale aplicării invariabile a procedurilor medicale, ca: intarzierea bonding-ului mamă-nou născut, afectarea microbiomului nașterii și repercursiunile asupra sănătății pe termen lung, ratarea unui start bun în alaptare etc..

Vă aștept cu drag sa construim o comunitate a părinților informați si conștienți.

Caty Popa

Naturopat, doula, consultant în lactație IBCLC, educator Lamaze, consultant babywearing

Babywearing și atașamentul postnatal

Purtarea bebelușului este o necesitate, mai ales în culturile în care mamele vor sa facă multe lucruri iar un copil mic pare inițial un impediment în a face acele lucruri. Un consultant în babywearing te ajută să descoperi cum să porți bebelușul corect, fără să-i afectezi coloana vertebrală, șoldurile sau zona pelviană, în funcție de greutate, vârstă, condiții meteo, durata ieșirii sau de conformația părintelui care poartă bebelușul.

Dragostea pentru cei doi copii ai mei m-a făcut să mă informez despre cum aș putea să le fac acomodarea mai ușoară în noua lume. Așa am aflat cel mai important lucru: la pieptul meu, copilul se va simți în siguranță, îmi va simți mirosul, respirația și bătăile inimii, la fel ca în burtică, bonus eu îl voi putea săruta și mângâia la tot pasul.

Abia aștept să ne cunoaștem, să putem scoate la suprafață metode despre cum să te conectezi mai bine cu bebelușul tău și cum să îi faci trecerea mai ușoară prin noua viață ce îi stă înainte!

17 martie, 18:00 - 20:00

Nora Niculescu

Psiholog specializat pe experiența nașterii și pregătirea psiho-emoțională pentru rolul de părinte, sunt alături de părinți în aventura devenirii lor de 13 ani încoace. 

Sunt educator prenatal Lamaze, Doula la naștere și postpartum, Birth Story Listener și consilier în înțărcare.

 

 

Planul de nastere si cel post-partum

Știu că doar sprijinul din exterior nu compensează pregătirea proprie pe care fiecare părinte o face, în așteptarea întâlnirii cu puiul de om.

Iar a avea un plan de naștere și postpartum bine gândit, poate să fie un pilon de stabilitate în vremuri de altfel sensibile și uneori copleșitoare. 

Așa că invitația mea este sa explorăm împreună ce este un plan de naștere și postpartum și cum ne putem folosi de el pentru a face această tranziție cât mai lină cu putință. 

Olga Chiriță

Sunt o mămică de 3 copiii energici, kinetoterapeut, educator prenatal Lamaze în formare și  moașă care am lucrat în Chișinău.

Mișcarea în timpul nașterii și după naștere/ post-partum

O femeie gravidă este la fel de aptă de a face exerciții fizice ca și o femeie care nu este însărcinată. Sunt indicate toate tipurile de mișcare, totuși există rețineri cu privire la sporturile solicitante.

Antrenamentele începute din timp dezvoltă musculatura ce susține întreg organismul. Făcând mișcare ai o stare de bine și rămâi activă, ceea ce înseamnă că previi instalarea unor afecțiuni cardiovasculare, a osteoporozei, constipației, anxietătii și depresiei.

Top 7 motive să faci mișcare în sarcină:

1. Deprinderea autocontrolului în ceea ce privește postura corectă și implicit un aliniament corporal fiziologic corespunzător.
2. Refacerea tonusului și elasticității mușchilor și articulațiilor.
3. Adaptarea prin exerciții de respirație a mișcărilor respiratorii toracice și diafragmatice la noile condiții fiziologice din sarcină.
4. Profilaxia vergeturilor.
5. Menținerea unei greutăți corporale adecvate vârstei sarcinii.
6. Menținerea capacității de efort.
7. Prevenirea modificărilor circulației venoase.

18 martie, 10:00 - 12:00

Dana Vede

Consilier psiho-emoțional și spiritual, educator prenatal Lamaze, doula si doula post – partum, educator puericultor, consilier in lactatie, trainer , coach si master NLP

 

„Ora Magică – skin to skin ” – beneficii pentru mamă și copil

În cadrul aceastei conferințe voi aborda un subiect special și foarte delicat în viața părinților și a nou născutului – „ORA MAGICĂ – SKIN TO SKIN ” – primul contact fizic al bebelușului cu această lume, prima îmbrățișare în care inima nou-născutului se conectează la inima mamei și a tatălui, în care învăța bată în ritmul vieții și va experimenta prima iubire.

Voi prezenta beneficiile acesteia și impactul pe care îl are asupra dezvoltării fizice, emoționale, mentale a bebelușului.

aștept cu drag.

Liliana Tudose

Psiholog, Educator prenatal Lamaze, doula la nastere, consultant în alăptare IBCLC, practicant Spinning Babies, asistenta pediatră

 

Probleme și soluții în alăptare

Ajut femeia în acest proces de 30 de ani iar formările mele în această direcție aduc un plus valoare fiecărei femei, copil, implicit fiecărei familii la început de drum sau care-și caută drumul.

Alăptarea nu este numai un proces medical, pur bazat practici, ci și unul intens emoțional care te poate conecta cu tine, cu latura ta instinctivă.

Și totuși, practicile actuale determină cele mai multe greșeli în alăptare, când intenția este pură: iubire și dedicare totală. Vom discuta despre: practici greșite, soluții, tehnici, abordând cele mai frecvente situații cu care m-am confruntat în ultimii ani, cât și situațiile particulare, specifice, cu direcții clare acordate ultimelor studii în domeniul lactației

18 martie, 10:00 - 12:00

Diana Florea

Educator prenatal Lamaze

 

De ajutor în alăptare! Alaptarea nu înseamnă doar hrană pentru bebelușul tău

Te aștept la conferința din luna martie să discutam despre alaptare! 
 
Temele abordate:
 
cum să ai un start bun în alăptare
– beneficiile alăptării,  atât pentru mamă cât și pentru bebeluș
cum alăptarea nu este doar hrană pentru copil ci mult mai mult de atât

Cristina Bălan

Sunt mamă de 3 copilași, doula la naștere și post partum, consilier în lactație.

 

Îngrijirea nou născutului

Sunt fascinată de tot ce ține de sarcină, travaliu, naștere și primele luni post partum.
 
Iubesc copiii, să ajut mămicile și familiile la început de drum. 
 
Pentru a fi un adult echilibrat psihic și emoțional, ca suflet care abia iei formă și apoi ca nou-născut trebuie să ai un început lin, cald, calm, plin de iubire si călăuzit de dragostea părinților.
 
Tocmai de aceea am ales meseria de doula la naștere și post-partum. ca să pot oferi ajutor părinților iar ei, la rândul lor, să poată fi alături cât mai mult și cât mai conștient posibil de noua viață concepută de ei.
 

În această conferință o să vorbesc despre îngrijirea nou născutului.

Teme abordate: baia bebelușului, îngrijirea bontului ombilical, cum îmbrăcăm bebelușul, nevoile lui și multe altele.

De ce să participi la conferință?

  • Vei trece prin sarcină, naștere, alăptare și postpartum fiind BINE informată dinainte. Sarcina, nașterea și alăptarea sunt experiențe unice în viață pentru care trebuie se pregătească fiecare.
  • Felul în care gândim și credințele noastre ne influențează alegerile, chiar și reacțiile corporale. O informare corectă îți crește șansele de a avea o experiență pozitivă la naștere și după naștere. 
  • Vei afla lucruri care să te ajute să ai o atitudine pozitivă pe toată perioada sarcinii și după. 
  • Informațiile de la conferință sunt bazate pe studii și validate științific. 
  • Vei beneficia de experiența vastă unor specialiști în domeniul sarcinii, nașterii, alăptării, îngrijirii bebelușului, postpartum etc.
  • Vei fi mai pregătită să înțelegi și să îmbrățișezi schimbările care urmează după naștere, atât în relație cu propria persoană cât și în relația de cuplu.
  • Foștii participanți de la evenimentele noastre au continuat să participe și la următoarele evenimente organizate de noi și să să ne recomande mai departe.
  • Speakerii conferinței au susținut un proces complex de formare, validat prin examinări recunoscute la nivel internațional.